Poslano v

Izdelali smo nož iz verige motorja!

Poslano v

Če kaj, potem pri Ojster obožujemo unikatne projekte, še posebno, če za njimi stoji močna zgodba. Na nas se je obrnil oče motokrosista, ki je pred kratkim zaključil svojo kariero. Za spomin je obdržal motorno verigo, ki je poganjala motor na zadnji dirki. Ker so želeli verigi vliti uporabnost in novo življenje, so prosili, če lahko iz nje izdelamo kuhinjski nož.

Z veseljem smo zagrizli v projekt in se lotili dela. Na spodnji sliki je veriga, katero smo prejeli.

 

V prvem koraku je bilo potrebno verigo ustrezno pripraviti na segrevanje in kovanje. Segreli smo jo v peči na dovolj visoko temperaturo, da je bilo možno kovanje. Kovanje je zahtevalo natančnost in potrpežljivost, saj je bilo potrebno združiti posamezne člene verige v homogeno celoto. Odkovali smo jo na debelino cca 3mm. Sledilo je kaljenje in temperiranje jekla. Spodaj več slik, ki prikazujejo omenjene korake:

Po kovanju in kaljenju smo s temperiranjem smo dosegli optimalno trdoto jekla. Nato smo se lotili izdelave grinda in poliranja rezila.

Naročnik si je želel, da izdelamo ročaj iz lesa oljke, katerega oplemenitimo s ploščico medenine in kravjim rogom. Ročaj smo po poliranju naoljili s tungovim oljem. To naravno olje ne samo poudari lepoto lesa, temveč tudi zagotavlja zaščito pred vlago in obrabo, kar je ključno za dolgoročno uporabo kuhinjskega noža.

  

Končni izdelek smo tudi personalizirali z gravuro in zaokrožili resnično unikaten projekt.