Slovenski Chef – Ročaj 300 Let Star Hrast
223,00€
Predstavljamo posebno linijo Ojster nožev, ki nosi povsem slovensko zgodbo!
Rezilo: Rezilo je pomanjšana replika noža, shranjenega v depoju Narodnega muzeja Slovenije. Uporabljali so ga okoli leta 1800 na slovenskih tleh. Gre za dokaj univerzalno chef obliko rezila, z unikatnim ravnim hrbtom.
Ročaj: Z ročajem smo želeli zaokrožiti slovensko zgodbo, zato smo izbrali 300 leta star hrast iz območja Predjame. 150 let je drevo raslo, nato pa je 150 let sestavljalo toplar.
Na zalogi
Chef kuhinjski nož je temelj vsake evropske kuhinje. Zasnovan za širok spekter nalog, od rezanja zelenjave do razkosavanja mesa. Združuje moč, ravnotežje in natančnost.
Izdelan je iz nerjavečega jekla N690, ki je znano po odličnem ravnovesju med trdoto, žilavostjo in odpornostjo proti koroziji. V primerjavi z japonskimi izjemno trdimi jekli, ki znajo biti krhka in zahtevna za brušenje, obenem pa tudi dovzetna za rjo, N690 omogoča lažje vzdrževanje ostrine, obenem pa ne rjavi in ohranja dolgo življenjsko dobo, ter stabilnost rezila pri vsakodnevni uporabi. Kaljen je na 59–60 HRC, kar zagotavlja optimalno trdoto brez kompromisa pri vzdržljivosti.
Proces izdelave se začne s kosom jekla, ki ga pri Timoteju Kruški iz Kruška Forge segrejemo in ročno kujemo v grobo obliko. Vsaka faza, od oblikovanja do toplotne obdelave, poteka ročno in z izjemno natančnostjo. Rezila po kovanju kalimo in nato popuščamo, da se doseže popolna kombinacija trdote in žilavosti jekla.
Sledi natančno ročno brušenje grinda ter robov, kjer nož dobi svojo končno obliko in finiš. Ta faza ni le tehnična, ampak tudi estetska – vsak rob, vsak prehod, vsaka krivulja ima svoj namen. Rezilo se zaključi z nastavkom za ročaj, ki ga »oblečemo« z unikatnim kosom lesa in dodatkom jelenovega roga.
Ojster slovenski chef nož je popolna izbira za ljubiteljske kuharje in profesionalce, ki cenijo ročno izdelane kuhinjske nože z zgodbo in lokalnim pridihom.
- Jeklo: N690
- Trdota: 59–60 HRC
- Dolžina rezila: 18 cm
- Višina rezila: 4 cm
- Debelina rezila pri hrbtu: 2 mm
- Grind: flat grind
- Izdelava: ročno kovano
Ročaji so izdelani 300 let starega hrasta.
Izjemoma smo pri tem nožu uporabili full tang ročaj z zatiči iz medenine. Po lepljenju se ročaj grobo oblikuje na tračnem brusilcu, nato pa se ročno brusi do granulacije 600 ali 800. Na koncu se les naolji in impregnira, kar poveča njegovo odpornost na vlago in poudari naravno strukturo.
- Material: 300 let star hrast
- Dolžina: pribl. 12cm
- Debelina: pribl. 2cm
- Oblika: polkrožna
Chef je klasičen kuhinjski nož za vse namene. Primeren je za rezanje zelenjave, mesa, rib in vsega vmes. Ker je nekoliko krajši in nižji kot klasičen chef nož, je ta nož idealen tudi za bolj natančno rezanje in za suhe mesnine.


