BREZPLAČNA POŠTNINA ZA NAKUPE NAD 150€

Navodila za vzdrževanje ročno kovanih nožev

REZILO

Nerjaveči Ojster noži so izdelani iz jekel N690 ali Sandvik 14C28N, ki imata podobne kvalitete kot ogljična jekla, vendar zaradi svoje nerjaveče narave nista tako dovzetna za rjo. Visok delež kroma v jeklu skrbi za odpornost na korozijo, medtem ko prisotnost ogljika omogoča trodo, žilavost in dobro ohranjanje ostrine.

Kljub temu je priporočljivo upoštevati nekaj nasvetov:

  • po uporabi predlagamo spiranje noža z vodo, po potrebi tudi umivanje z milom in kuhinjsko gobo.
  • po spiranju ali umivanju, se noža ne pušča v koritu ali odcejevalniku, ampak je potrebno takojšnje brisanje. Če je nož dlje časa izpostavljen vodi je večja verjetnost za pojav rje.
  • po nekaj mesecih skrbnega ravnanja se na jeklu pojavi naravna zaščita (patina), ki pomaga pri boju proti rji in striktno sušenje noža ni več nujno potrebno.
  • najboljši prostor za shranjevanje noža je stojalo. V kolikor ga hranite v predalu pazite, da ni v stiku z ostalimi rezili, zaradi možnih mikro poškodb rezila pri trkih. Lahko se ga zaščiti z etuijem, leseno nožnico ali pa papirjem (ki deluje tudi kot zaščita pred vlago). Zaščito za nož in stojala lahko naročite na naslednji povezavi.
  • reže naj se na lesenih ali sintetičnih površinah. Ponudbo rezalnih in postrežnih desk lahko pregledate na tej povezavi.
  • izogibajte se rezanju kosti, skorji od kruha in ostalim trdim elementom. Z Ojster noži tudi ne odpirajte kozarcev vloženih kumaric in ostale ozimnice 🙂

    ROČAJ

    Les iz katerega so izdelani ročaji je izbran slovenski les, ki ima glavno karakteristiko trdnost. Izbiramo samo najtrši les, ki je primeren za ročaje. V primeru da les ni dovolj trden, ga prej stabiliziramo po klasičnem postopku stabilizacije s smolo. Po izdelavi noža ga za nekaj dni namočimo v tungovo olje, ki ga zaščiti in naredi odpornega na vlago, kar mu omogoča dolgo življenjsko dobo.

    • za čiščenje veljajo ista pravila kot za jeklo oziroma rezilo.
    • ročaj je dobro letno premazati s tungovim oljem, ali kakršnim koli drugim zaščitnim oljem za les, ki je primeren tudi za stik z živili.

    Ojser ponuja tudi storitev rednega letnega servisa noža, pri katerem:

    • naredimo popravek kota roba in nabrusimo nož do nove popolne ostrine,
    • spoliramo mikro poškodbe nastale na rezilu
    • na novo zbrusimo ročaj in ga impregniramo z zaščito
    • opravimo ostale popravke, v kolikor so potrebni.

    BRUŠENJE