REZILO
Nerjaveči Ojster noži so izdelani iz jekel N690 ali Sandvik 14C28N, ki slovita po odličnih rezalnih lastnostih. Ta jekla so znana po visoki trdoti, žilavosti in odlični odpornosti proti koroziji, ter preprostem vzdrževanju. V primerjavi z ogljičnimi jekli so precej bolj odporna proti rji, kar pomeni, da zahtevajo manj nege in skrbi. Obenem zagotavljajo vrhunsko ostrino, ki jo pričakujejo zahtevnejši uporabniki.
Za dolgoročno ohranitev kakovosti in ostrine vaših nožev priporočamo naslednje korake:
-
Po vsaki uporabi nož sperite pod tekočo vodo, po potrebi ga očistite z blagim detergentom in mehko kuhinjsko gobo.
-
Takoj po čiščenju nož obrišite do suhega. Ne puščajte ga mokrega v koritu ali na odcejevalniku, saj dolgotrajna vlaga lahko dolgoročno vpliva na ostrino rezila.
-
Po določenem obdobju uporabe bo nož postal še bolj odporen, saj se na površini oblikuje naravna zaščitna plast. Kljub temu priporočamo, da vedno sledite osnovnim smernicam vzdrževanja za maksimalno življenjsko dobo.
Za shranjevanje nožev svetujemo uporabo stojala, na primer magnetno stojalo za nože ali klasično stojalo, saj tako preprečite poškodbe rezila ob trkih z drugimi noži. V primeru shranjevanja v predalu uporabite zaščitni etui, da preprečite mikro poškodbe rezila.
Za vzdrževanje popolne ostrine priporočamo tudi redno uporabo primernih pripomočkov za brušenje:
- Za hitro vzdrževanje ostrine uporabite ravnalno palico oziroma štrajher.
- Za enostavno brušenje nožev uporabite sistem z vodili, na primer Precision Adjust Set Elite, ali pa električni brusilec, na primer MK.2 Ken Onion Edition.
- Če ste bolj zahtevni uporabnik, priporočamo uporabo brusnih kamnov, kot so brusni kamen Naniwa Standard Stone 1000 in Naniwa Standard Stone 6000, ali dvostranski kamen Naniwa Basic Stone 1000/3000.
- Natančen vodič po izbiri brusnih dodatkov smo objavili v tem blogu.
ROČAJ
Ojster noži imajo ročno izdelane ročaje iz kakovostnega lesa. Če les ni dovolj odporen ali trd, ga predhodno stabiliziramo s posebno smolo, nato pa ga po obdelavi še dodatno zaščitimo s tungovim oljem. Tungovo olje zagotavlja odpornost proti vlagi, s čimer se podaljša življenjska doba noža.
Za čiščenje ročaja je dovolj uporaba vlažne krpe, po potrebi z blagim detergentom, nato pa ga obrišite do suhega.
Redni servis nožev Ojster
Pri Ojster vam nudimo tudi profesionalen servis nožev, ki zajema:
-
Popravek kota rezila in ponovno ostrenje do popolne ostrine,
-
Poliranje mikro poškodb rezila,
-
Brušenje in impregnacijo ročaja.
- Menjava ročaja po potrebi.
Z rednim vzdrževanjem boste zagotovili, da bo vaš kuhinjski nož dolgo ostal v brezhibnem stanju in vam zagotavljal vrhunsko izkušnjo pri rezanju.