BREZPLAČNA POŠTNINA ZA NAKUPE NAD 150€

Nož kot darilo – da ali ne?

Podarjanje daril je čudovita gesta ljubezni, spoštovanja in skrbi za druge. Toda medtem, ko so nekatera darila simbol sreče in dobrih želja, so druga povezana z različnimi vraževerji in prepričanji. Eden izmed najbolj zanimivih primerov je tudi podarjanje ostrih predmetov. Čeprav se zdi, da je nož uporaben in praktičen predmet, je nož kot darilo že dolgo povezan z različnimi vraževerji, ki jih je vredno raziskati.

Noži in Vraževerje

Že stoletja so noži imeli posebno mesto v človeški kulturi. Od orodja za preživetje in kuhinjskega pripomočka do orožja in simbolov moči, so noži igrali pomembno vlogo v različnih kulturah po vsem svetu. Vendar pa se je skozi zgodovino razvilo tudi vrsto vraževerij, povezanih s podarjanjem nožev.

Eno najbolj znanih vraževerij je prepričanje, da podarjanje noža prinaša nesrečo in prekine prijateljstvo. Ta verovanja izhajajo iz preteklih časov, ko so noži imeli praktičen pomen kot orožje za bojevanje. Podarjanje noža je bilo lahko razumljeno kot dejanje, ki bi lahko izzvalo spore in boje, saj bi se prejemnik počutil ogroženega ali napadenega.

Drugo razširjeno prepričanje je, da noži prinašajo “ločitev” med prejemnikom in darovalcem. Ta simbolika izhaja iz strahu, da bo podarjanje noža pretrgalo vez med prijatelji, partnerji ali družinskimi člani. V nekaterih kulturah se to prepričanje odraža v prepovedi, da bi nekdo podaril nož drugi osebi, razen če ta oseba dar vrne, na primer v zameno za simboličen denar.

Ojster rešitev!

Danes se je pomen podarjanja noža sicer nekoliko spremenil, ampak določena vraževerja ostajajo. Med svojim delovanjem sem večkrat naletel na odziv, da bi si želeli podariti nož, vendar se ostrih predmetov ne sme podarjati. Tako sem prišel na idejo, ki ta problem reši!

Kdor kupi nož za darilo mu poleg podarim še manjši mošnjiček (ob naročilu darilne škatle, avtomatsko dodam poleg). V mošnjiček vložite kovanec poljubne vrednosti. Pred predajo noža najprej podarite mošnjiček. Povejte, da je v mošnjičku kovanec s katerim naj vam obdarovanec plača “glavno darilo”. Tako boste dobili od obdarovanca kovanec, s katerim vam je simbolično plačal nož, kar pomeni da ga praktično niste podarili.

Preverite ponudbo nožev in premislite, kateremu ljubitelju kuhanja bi tak nož prišel prav! Za vse ostalo poskrbi Ojster.

Preglej ponudbo.