BREZPLAČNA POŠTNINA ZA NAKUPE NAD 150€

Brušenje noža. Kako do optimalne ostrine?

Brušenje noža. Tema, o kateri bi lahko napisali kar celo knjigo in ne le kratkega članka. Pa vseeno se bomo potrudili v tem blogu zajeti glavne točke optimalnega vzdrževanja ostrine vaših nožev. Vsaka stvar ima svoj rok trajanja in enako velja tudi za ostrino noža. Kako hitro bo vaš nož izgubil optimalno ostrino je odvisno od različnih dejavnikov. Na to, kako dolgo bo nož ohranjal rob, po angleško “edge retention” noža, pomembno vplivajo trdota jekla, vrsta jekla, kot brušenja, namembnost noža, itd. Od zunanjih dejavnikov pa so ključni predvsem podlaga rezanja, uporaba, nega, pravilno brušenje in uporaba ravnalne palice. Potrebno se je zavedati s kakšnim nožem imamo opravka in ga uporabljati in vzdrževati pravilno, s tem pa ohranjati ostrino, ter kvaliteto noža. Več o pravilnem vzdrževanju Ojster nožev si lahko preberete na tej povezavi.

Še pri tako trdem jeklu in pravilni uporaba noža, boste prišli do točke, ko bo ostrino potrebno popraviti. Takrat lahko za to uporabite različne tehnike brušenja. Potrebno se je zavedati, da je oster nož varnejši za uporabo, kot topi noži, pomemben vidik ostrosti pa je tudi lahkotnost priprave hrane in s tem uživanje v kuhinji!

RAVNALNE PALICE

Ravnalna palica (po domače štrajher) je idealen pripomoček za ohranjanje optimalne ostrine. Namen te palice ni brušenje, ampak popravki mikro napak roba, ki nastanejo ob redni uporabi. Te napake niso vidne s prostim očesom, se pa občutijo pri rezanju. Uporaba palice je priročna, saj ne vzame veliko časa za uporabo, rezultati pa so hitri in vidni takoj. S palico noža ne boste nabrusili, boste pa poravnali rob, ter s tem močno (od 5 do 10 krat) podaljšali obdobje do naslednjega brušenja.

  • Ravnalno palico držite v roki, ali pa jo naslonite na pult. Nož nastavite na palico pod kotom, pod katerim je bil brušen (Ojster kuhinjski noži od 18-20 stopinj). Opravite nekaj blagih potegov po palici, v katerih zajamete celotno dolžino rezila izmenično na obeh straneh. Lahko izvajate potege proti sebi ali stran od sebe, vedno pa z ostrino proti palici.
  • Po uporabi palice nož očistite s krpo, še boljši pa so blagi potegi po usnju ali podobnem materialu za dodatno “poliranje” ostrine.

Večkrat, kot boste palico uporabljali, boljše bo. Ravnanje pa vam bo vzelo le nekaj sekund dnevno.

V naši ponudbi lahko izbirate med ravnalnimi palicami Dick in Work sharp. Več na tej povezavi.

Ravnalna palica

BRUSNI KAMNI

Ko tudi ravnalna palica ne pomaga več pri vzdrževanju ostrine, se prižge alarm, ki nakazuje, da bo potrebno brušenje. Eden izmed najbolj dostopnih in popularnih načinov brušenja nožev doma, so vsekakor brusni kamni. Potrebno je imeti širok razpon granulacij brusnih kamnov in pa dobro podlago, da kamni ne drsijo. Višja kot je granulacija, bolj fino brušenje je. Višje granulacije so primerne za brušenje nožev, pri katerih so potrebne le manjše spremembe roba. Nižje granulacije pa pridejo v poštev takrat, ko je nož že konkretno skrhan, in je potrebno odstraniti več materiala za kvaliteten popravek roba.

  • Brusne kamne za nekaj minut pomočite v vodo. Nato jih nastavite na bambusov nastavek ali na drugo nedrsečo podlago, da vam ob brušenju ne bo drselo. 
  • Za pravilen kot brušenja si lahko pomagate z nastavkom, z vajo pa boste lahko pravilni kot držali tudi prostoročno.
  • Pri bolj topih nožih začnite z nižjimi granulacijami 400 ali 1000, pri ostalih pa 3000 ali celo 8000.
  • Ko je nož nastavljen pod pravilni kot pričnite z blagimi potegi po kamnu od pete do konice noža. Na vsaki strani rezila ponovite postopek od 5 do 10x, oziroma kolikor je potrebno.
  • Na koncu nož še očistite in zapolirajte na usnjenem pasu.

V kolikor boste nože brusili redno, boste uporabljali predvsem kamen granulacije 3000. Ta granulacija je idealna za redno brušenje, saj boste z njo hitro “obnovili” rob noža. V kolikor boste dovolili, da se nož skrha, boste morali pričeti z granulacijo 1000. Za zares tope nože ali popravljanje poškodb, pa bo prvi korak kamen granulacije 400. 

Pri Ojster ponujamo zaokrožen komplet vseh potrebnih kamnov in dodatkov, ki vam bodo olajšali brušenje. Ponudbo si lahko pogledate na tej povezavi.

BRUSNE NAPRAVE

Da bi vam kar najbolj olajšali in pohitrili brušenje nožev, so na voljo tudi različne brusne naprave. Predvsem gre za mini tračne busilnike ali pa izpeljanke brusnih kamnov. Pri vseh je  princip brušenja podoben. Napredovanje po granulacijah do zapoliranega roba, obenem pa držanje pravilnega kota na brusilu, kar je pri napravah iz Ojster ponudbe močno olajšano.

  • S tračnimi brusilniki boste nož nabrusili hitreje. Pri tem je potrebno paziti, da ne boste pregreli jekla in s tem zmanjšali njegove kvalitete, ki jo je pridobil pri procesu kaljenja. Vsi tračni brusilniki iz ponudbe Work sharp imajo dodelan sistem ohranjanja kota brušenja, s katerim boste lahko kvalitetno nabrusili nože. Poleg tega so napravam priložena zelo natančna navodila za brušenje. Ponudba WORK SHARP tračnih brusilnikov.

  • Naprava Presision adjust je idealna za tiste, ki bi želeli brusiti na kamne in ob tem ohranjati idealen kot brušenja. Več o sami napravi si lahko preberete na naslednji povezavi.